tisdag 26 februari 2013

Ljusbords inspiration

Victoria på Facebooksidan efterlyste ljusbords inspiration och jag tänkte dela med mig men lyckades inte lägga in en photostory där.
Så då lägger jag den här istället. Det är en del ur ett större material som jag håller på att skapa för att hjälpa till och inspirera in i ljusbordens magiska värld.
Bilder är ifrån Bassa reggiana och Verksamheten i Kärra - Norra Hisingen.

Välkomna att titta och reflektera och fundera över ljusbordets funktion.

 

söndag 24 februari 2013

Yrkesetik

Vill slå ett slag för lärarförbundets material kring yrkesetik kan vara till hjälp i yrkesetiska dilemman.
Hur kan man på sin arbetsplats lyfta dilemma och höja upp det professionella samtalet.Länken går till Lärarnas riksförbund där materialet finns.
Yrkesetik i vardagen

När jag nu är inne på de etiska aspekterna i yrkesrollen så hamnar jag mitt i en mycket intressant artikel i senaste numret av pedagogiska magasinet Tema dokumentation - lärande eller tärande.
Den är skriven av Bente Svenning som arbetar som högskole lektor på förskollärare utbildningen i Oslo.
Hon tar upp den etiska aspekten av dokumentation
"Den som dokumenterar har stor makt och dokumentationen är inte en etisk okomplicerad aktivitet"
 
Jag delar  Bentes tankar kring dokumentationen och kring barns rätt att äga den. Jag tänker att för att dokumentation skall ske på ett etiskt sätt så måste man som pedagog se till att barnen blir en del av den. Deras tillgång till dokumentationen är avgörande för om den är en process tillsammans med barnen. Det finns en stor risk att barnen görs till objekt, bedöms och synligörs om inte den etiska insikten är aktiv och diskuteras i arbetslaget.

Bente avslutar med följande i denna artikel:
"Jag är övertygad om att dokumentationen blir bäst om den bygger på kommunikation mellan vuxna och barn om hur och när det skall dokumenteras"
 
 Länk till Bente Svennings artikel

 Jag tänker att dokumentationen kan skymma processerna och skapa ett raster mellan pedagogen och barnet ifall den görs utan dialog och med ett noga lyssnande.



tisdag 5 februari 2013

Arcobaleno Novellara

Förskolan som Identitet och kulturbärare......

Jag har idag fått förmånen att göra återbesök på förskola Arcobaleno i Novellara tillsammans med resekamrater, ett möte som berikat oss oerhört mycket. När jag besökte förskolan i Oktober stod de mitt i en förändrings process och höll på att skapa en ny plattform för sin förskola och dess förändring. Då kände jag att det fanns en obalans och oro och att man var mitt uppe i ett introduktions arbete med nya barn, de flesta med annan kulturell bakgrund och de försökte hitta strategier till att välkomna och skapa den liv görande plats som de vill förskolans skall vara. De brottades med frågor kring multikulturalitet och kände att de vill göra ett aktivt val för att skapa det bästa  mottagandet för barnen  som nu kom till förskolan med ett annat språk och kultur än den Italienska med sig.
Borgmästaren i Novellara beskrev för oss en del mycket viktiga ställningstagande då man står inför en förändrings process:
"Vikten av att arbeta med utveckling och utvecklingsfrågor i ett sammanhang där man hela tiden anpassar sig till den förändrade OMVÄRLDEN"

"Skapa en organisation där man kikar på och lär sig av omvärlden - där en tydlig organisation som startar i de behov som finns blir till hjälp i att skapa en förskola som är en liv görande plats"

Förskolan som en plats där olika kulturella bakgrunder har en plats

Det jag såg idag var att man på tre månader skapat en atmosfär på Arcobaleno....en atmosfär som använt viktiga aspekter som byggstenar:

Identitet - den jag är gör skillnad och är betydelsefull
Medskapande - det vi tillsammans gör - gör skillnad
Rikedom - bor i relationer och de platser som där möten sker
Relationer - sker och skapas i miljöer, med material och i utbytet mellan barn i olika åldrar och olika kulturer.
Kompetenser  - skapas tillsammans - nya ingångar ger stärkt kompetens




Att skapa ett sammanhang där förskolan tillsammans hittar strategier och fördjupande för hållningsätt med HJÄLP AV ETT NYTT UTVECKLINGSOMRÅDE är en inte bara en stor bedrift, det är också en stark solidarisk hållning där tron på att barn tillsammans skapar en grund där olika kulturella bakgrunder får och ska ta plats!!

TACK Arcobelano i Novellara för dess viktig insikter