onsdag 7 november 2012

Cristian VS Göteborg

Efter en efterlängtad studiedag så landar jag i många tankar och reflektioner. För mig är det så att jag måste krocka med mina tankar låta dem mötas och klura på vad i min erfarenhet hjälper tanken växa vidare. Under en intensiv dag då man fylls på så blir det nästan tomt först.....
Men sen när man börjar gå igenom sina anteckningar, sneglar och reflekterar över sitt arbete och sina erfarenheter då....startar processen ialla fall för mig.
Denna dag sitter jag och funderar över HUR LÄR BARN? och tänker kanske som mig....
Jag ser genom de projekt jag har följt att barn följer, processer på liknande sätt fast kanske deras kringelekrokar innehåller mer fantasi och kreativitet. Kanske har jag som vuxen ett behov av att tänka så klokt kring allt. Jag upplever också att barnen bjuder in varandra mer i sina processer än vi vuxna. Vi vill helst ha kommit en bit innan vi visar.....eller bjuder in.
Jag tänker att här kan vi bestämma oss för att skapa en vision och tanke om vad vi vill att vår förskola skall vara för plats.
Vi kan göra överenskommelser om att:
  • Vi tittar och lyfter fram pågåendet....observationerna och rå materialet i vårt arbete både med dokumentationen och våra foton och filmer
  • Vi ställer öppna och nyfikna frågor med barnen som utgångspunkt
  • Att vi ser samlärandet som en viktig process för utveckling
Detta för att:
  •  Skapa ett reflektionsklimat som inte skapar tävlingsmoment för att göra snyggast eller bäst.
  • Motverka  att man hamnar i rätt och feltänk.
  • Inte tappa barnens frågor och processer
  • Inte hamna i pedagogens frågor och processer.
Att dela sina erfarenheter och bygga ett reflektionsklimat som knyter ihop är svårt märker jag men tanken från Cristian att lyfta frågan - Hur lär barn kan bli en ingång till att titta tolka tillsammans.
En annan viktig tanke som Cristian satte ord på var att det är den VIKTIGA forskningen som pågår i Förskolorna vi kan och ska titta djupare på. Den pågår ju varje dag och pedagogen har en stor kunskap i denna process. Denna studiedag gav mig många nya mönster och tankespiraler.
Möte med mönster
Workshop Solgläntans förskola