onsdag 23 maj 2012

Att möta en praktik och att gnugga sina erfarenheter..





Just nu befinner jag mig i Guastalla i Norra Italien - där har jag förmånen att reflektera tillsammans med kolleger från min stadsdel om och kring vår egen praktik den praktik vi möter här.
En grupp med underbara pedagoger som binds sammans av ett intresse och en nyfikenhet att förstå MERA och som generöst delar med sig.......
Inte bara det - jag möter varje dag hängivna pedagogistor och Simone Armani som på ett otroligt levande och ödmjukt sätt går i dialog med oss om KULTUREN - ORGANISATIONEN - BARNEN - SAMHÄLLSKLIMATET - POLITIKEN - MORALEN - ETIKEN - VÄRDEN .......och mkt mera!
Den som är nyfiken kan följa gruppens reseblogg: http://pedagogiskatankesnurrar.blogspot.it/

torsdag 10 maj 2012

FÖRUNDRAN


Har tittat och förundrats över en dvd Tempi del tempo (Times of time) från Reggio Children. Den innehåller både bilder och filmer från en internationell fotoutställning med samma namn. Jag slås av den fördjupning i fotograferandets konst som uppstår. Hur barnen ges möjlighet att utforska kamerans möjligheter och hur de kopplar det till att reflektera runt tidens gång.
Ett barn säger: ”tiden rinner som vatten” Angela 5,4 år
Man får också ta del av personalens förberedelser lika väl som barnens utforskande. Bilderna visas tillsammans med barnens tankar om tidens gång.

Att se barnens utforskande av kameran och se de bilder de tagit ger mig gåshud. De uttryck som uttrycks är så avancerade och ren konst.
Ett av barnen uttrycker det så här om att fotografera:
 ”När du vill ta en bild, måste du tänka ... det är som din hjärna pratar med dig ... en liten bit av din hjärna tänker bara på fotografiet .. det är som din hjärna är låst på denna plats” Matteo 10,2 år

Denna DVD ger input till hur man arbetar med projekt, hur pedagogerna förbereder sig, hur de sedan utmanar barnen i deras utforskande och hur många uttryck som får komma till tals i detta arbetssätt. Den synligör också hur estetiken och kreativiteten bildar en plattform för arbetet med barnen – Än en gång slås jag över detta fantastiska sammanhang för lärande som finns i Reggio Emilia.

Dvd materialet går att beställa på Reggio Emilia institutets hemsida.